Zupa ziemniaczana

ziemniaczana 3

Składniki:

1 dramstik lub skrzydełko drobiowe
marchewka, kawałek selera, pietruszka, kawałek pora, ząbek czosnku, 2-3 ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz
mąka, troszkę mleka
prażona cebulka i kminek

 

Sposób przygotowania:

Gotujemy wywar (bulion). Warzywa oprócz ziemniaków kroimy w kostkę i gotujemy. Gdy zmiękną dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Troszkę kminku i doprawiamy do smaku. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Na suchej patelni podsmażamy na małym ogniu mąkę od 2 łyżki. Ciągle mieszamy. Gdy zbrązowieje odstawiamy do ostygnięcia. Jak będzie zimna wlewamy do mąki wodę i troszeczkę mleka i rozrabiamy na ładną konsystencję. Wlewamy do tej mąki chochelkę zupy, mieszamy i wszystko razem wlewamy do garnka z zupą. Zagotowujemy. Doprawiamy kminkiem i przyprawami.