Zupa z leśnych grzybów

ss

Składniki:

1 dramstik lub skrzydełko

marchewka, pietruszka, kawałeczek selera

ząbek czosnku

pół cebuli

250 g grzybów

sól, pieprz, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego

ugotowany makaron (ok 120 g świderki)

 

Sposób wykonania:

Ugotować bulion z dramstikiem, marchewką, selerem, pietruszką, ząbkiem czosnku. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i łyżkę oliwy. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i szklimy ok 4 minuty. Do cebuli dodajemy pokrojone grzyby i przesmażamy 5 min. Gdy warzywa są miękkie wywar odcedzamy. Solimy i pieprzymy. Dodajemy cebulkę z grzybkami i gotujemy ok 15 min. Podajemy z ugotowanym makaronem i śmietanką 18 lub 30. Do zupy możemy dodać pokrojoną marchewkę z wywaru.

zg2ss