Składniki:
2 łyżki masła
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
200 g świeżych kurek
1 mała marchewka
2 – 3 ziemniaki
1 l bulionu
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
dwie szczypty kurkumy
sól, pieprz
natka kolendry lub pietruszki
śmietana 18% (1-2 łyżki)
Sposób wykonania:
Kurki dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć. Większe kawałki połamać. Małe kurki mogą być w całości. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać – pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka lub kostkę. W garnku rozpuścić masło, wrzucić cebulę, czosnek – zeszklić 1 minutę. Dodać marchewkę i kurki. Przesmażyć około 8-10 minut. Dodać ziemniaki i wlać bulion. Dodać liście, ziele i przyprawy. Gotować około 20 minut. Można dodać śmietankę. Podawać z natką pietruszki lub kolendry.