Zupa z kurkami

 

Składniki:

2 łyżki masła

1/2 cebuli

1 ząbek czosnku

200 g świeżych kurek

1 mała marchewka

2 – 3 ziemniaki

1 l bulionu

2 liście laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

dwie szczypty kurkumy

sól, pieprz

natka kolendry lub pietruszki

śmietana 18% (1-2 łyżki)

 

Sposób wykonania:

Kurki dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć. Większe kawałki połamać. Małe kurki mogą być w całości. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać – pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka lub kostkę. W garnku rozpuścić masło, wrzucić cebulę, czosnek – zeszklić 1 minutę. Dodać marchewkę i kurki. Przesmażyć około 8-10 minut. Dodać ziemniaki i wlać bulion. Dodać liście, ziele i przyprawy. Gotować około 20 minut. Można dodać śmietankę. Podawać z natką pietruszki lub kolendry.