Zupa pomidorowa z ciecierzycą

pomidorowa

Składniki:

żeberko mięsne

marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora, łodyżka bazylii

1-2 ząbki czosnku

można dodać pół opalonej cebuli

pomidory w puszce, przecier w kartonie lub świeże pomidory

sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cukier

ugotowana ciecierzyce wg przepisu na opakowaniu (wcześniej namoczona na noc)

śmietana

 

Sposób wykonania:

Gotujemy wywar na żeberku. Dodajemy warzywa, czosnek, łodyżkę bazylii, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. Osobno gotujemy ciecierzycę.

Gdy warzywa zmiękną odcedzamy zupę. Dodajemy pomidory. Jeśli mamy pomidory surowe to skórkę parzymy i ściągamy. Kroimy pomidory i przesmażamy na odrobinie masełka. Takie dodajemy do zupy. Można dodać też łyżeczkę, dwie lub więcej koncentratu pomidorowego. Gotujemy. Dodajemy pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Doprawiamy do smaku. Można podawać ze śmietanką.