Zupa ogórkowa

 

Składniki:

6 kiszonych ogórków

2 gruntowe ogórki

mała cebula

ząbek czosnku

1 marchewka

1 pietruszka

3 ziemniaki

kawałek pora, selera

około 3 l bulionu (wody)

koperek

2 łyżki masła

sól, pieprz

sos sojowy

śmietana

liście laurowe, ziele angielskie

 

Sposób wykonania:

W garnku ugotować wodę, dodać kawałek pora, selera, pietruszkę, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka liści laurowych. Gotować do miękkości warzyw – doprawić.

Na głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek, marchewkę startą na tarce, cebulę drobno pokrojoną – wszystko przesmażyć. Następnie dodać starte na tarce ogórki kiszone i świeże. ( Ogórki świeże można dodać z łupiną). Wszystko przesmażyć. Dodać pieprz i sól oraz szczyptę cukru.

Gdy w garnku warzywa będą robiły się miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i ugotować do miękkości. Następnie dodać ogórki wraz z innymi warzywami z patelni. Zupę zagotować. Doprawić wedle uznania. Jeśli chcecie mieć zupę kwaśniejszą dodać 1/3 lub 1/4 szklanki soku z kiszonych ogórków.

Podawać z ulubioną zieleniną. Można dodać śmietanę.