Składniki:
6 kiszonych ogórków
2 gruntowe ogórki
mała cebula
ząbek czosnku
1 marchewka
1 pietruszka
3 ziemniaki
kawałek pora, selera
około 3 l bulionu (wody)
koperek
2 łyżki masła
sól, pieprz
sos sojowy
śmietana
liście laurowe, ziele angielskie
Sposób wykonania:
W garnku ugotować wodę, dodać kawałek pora, selera, pietruszkę, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka liści laurowych. Gotować do miękkości warzyw – doprawić.
Na głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek, marchewkę startą na tarce, cebulę drobno pokrojoną – wszystko przesmażyć. Następnie dodać starte na tarce ogórki kiszone i świeże. ( Ogórki świeże można dodać z łupiną). Wszystko przesmażyć. Dodać pieprz i sól oraz szczyptę cukru.
Gdy w garnku warzywa będą robiły się miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i ugotować do miękkości. Następnie dodać ogórki wraz z innymi warzywami z patelni. Zupę zagotować. Doprawić wedle uznania. Jeśli chcecie mieć zupę kwaśniejszą dodać 1/3 lub 1/4 szklanki soku z kiszonych ogórków.
Podawać z ulubioną zieleniną. Można dodać śmietanę.