opcjonalnie – 1/3 łyżeczki sos Sriracha – jest bardzo ostry, jest to sos z chili (nadaje zupie troszkę ostrości)
Sposób przygotowania:
Na głębokiej patelni lub w rondelku podgrzać olej z masłem, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Przesmażyć dodać marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki oraz zmielone mięso. Doprawić, solą, pieprzem, ziołami, sosem teriyaki, sosem sojowym. Gdy mięso zbrązowieje dodać bulion, pomidory z puszki i dusić około 20 minut. Dodać warzywa z puszki, koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku. Doprawić chili. Można dodać płaską łyżeczkę cukru lub miodu. Gotować 10 minut. W razie konieczności dodać wody.
Można dodać łyżkę mąki rozmieszaną w zimnej wodzie. Zupa będzie gęściejsza.