Zupa meksykańska

 

Składniki:

mięso mielone – 300 g

marchew  – 1

cebula  – 1

kukurydza – 1/2 puszka

fasola biała – puszka

fasola czerwona – puszka

pomidory – puszka (pomidory krojone bez skórki)

przecier pomidorowy  – ok 3 łyżki

papryka w proszku  – 1 łyżeczka

czosnek – 1-2 ząbki

sos teiyaki – 1 łyżka

zioła prowansalskie – 1/2 łyżeczki

bilion – 2 szklanki

2 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

sos sojowy jasny – 1 łyżka

sól, pieprz, chilli

2 łyżki oleju

1 łyżka masła

opcjonalnie – 1/3 łyżeczki sos Sriracha – jest bardzo ostry, jest to sos z chili (nadaje zupie troszkę ostrości)

Sposób przygotowania:

Na głębokiej patelni lub w rondelku podgrzać olej z masłem, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Przesmażyć dodać marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki oraz zmielone mięso. Doprawić, solą, pieprzem, ziołami, sosem teriyaki, sosem sojowym. Gdy mięso zbrązowieje dodać bulion, pomidory z puszki i dusić około 20 minut. Dodać warzywa z puszki, koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku. Doprawić chili. Można dodać  płaską łyżeczkę cukru lub miodu. Gotować 10 minut. W razie konieczności dodać wody.

Można dodać łyżkę mąki rozmieszaną w zimnej wodzie. Zupa będzie gęściejsza.

Podawać ze świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

Porcja – 6 osób