Zupa krupnik

krupnik1

Składniki:

żeberko mięsne lub skrzydełko
włoszczyzna (marchewka 2, seler mała ćwiarteczka, por 3 cm, pietruszka 1 , cebula 1 )
2 ziemniaki
filiżanka kaszy perłowej (drobna lub średnia)
ziele angielskie 3 , liść laurowy 2 , sól, pieprz, koperek, śmietanka

 

Sposób przygotowania:

Ugotować wywar na skrzydełku lub żeberku. Dodać warzywa, cebulę pokrojoną w kosteczkę, liście i ziele. Gotować. Gdy warzywa będą miękkawe wsypujemy kaszę i gotujemy ok 20 min. Później dodajać dwa ziemniaki pokrojone w kosteczkę. Gdy warzywa będą miękkie wyciągnąć i pokroić.  Zupę doprawić. Podawać z koperkiem i śmietanką.

 

Inny sposób na krupnik

filet z kurczaka

2 marchewki, 1 pietruszka, cebula lub por, kawałek selera

2 ziemniaki

filiżanka kaszy perłowej

Fileta podsmażyć  na patelni na maśle. Posolić i popieprzyć. Na tej samej patelni smażymy pokrojone w kostkę warzywa (marchew, cebula, por, seler i pietruszka). Zagotować wodę w garnku ok 4 l z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Do gorącej wody dodać podsmażone mięso z kurczaka i warzywa. Gotować. Posolić i popieprzyć. Gdy warzywa zmiekną dodać filiżankę kaszy perłowej i dwa ziemniaki pokrojone w kostkę. Zagotować do miękkośći. Mięso pokroić na kwałki. Podawać z zieleniną (natka pietruszki lub koperek).