Zupa kalafiorowa z krążkami z cukinii

kalafiorowa2 kalafiorowa1

Składniki:

4 -5 litrów wody

2 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

4 ziarna pieprzu czarnego

1 główka kalafiora

marchewka

kawałek pora, selera

1 pietruszka

ok 10 krążków cukinii

sól, pieprz

koperek lub pietruszka

2 łyżki śmietanki 30%

 

Sposób wykonania:

Do wody wrzucić przyprawy, marchewkę, pietruszkę, kawałek selera,  drobno pokrojonego pora, sól, pieprz. Gdy warzywa zmiękną wyciągamy z wody i możemy pokroić i dodać do zupy. Wrzucamy różyczki kalafiora i gotujemy do miękkości. Krążki cukinii grillujemy na patelni z obu stron. Solimy i pieprzymy. Zupę doprawiamy śmietanką. Plastry cukinii dodajemy do zupy. Podajemy z zieleninką.