Zupa cebulowa

Składniki:

4-5 cebul

1-2 ząbki czosnku

1 marchewka

masło

ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, kurkuma

chleb (grzanki)

 

Sposób wykonania:

Cebulę pokroić  w plastry lub półkrążki. Zeszklić na maśle do uzyskania miodowego koloru. W garnku zagotować wodę (ok 1,5 litra). Dodać kilka liści laurowych, kilka ziarenek ziela angielskiego, marchewkę. Po kilkunastu minutach wrzucić zeszkloną cebulę, dodać czosnek przepuszczony przez praskę, sól, pieprz i szczyptę kurkumy. Gotować do miękkości cebuli. Ilość wody ma być by przykryła cebulkę.

Grzanki: chleb lub bułkę kroimy w kosteczkę. Przekładamy na blaszkę. Polewamy odrobinką oliwy i solimy. Wstawiamy do piekarnika 225 stopni i pieczemy do 7 min. Lub pieczemy na suchej patelni (z ziołami, solą,  i odrobiną oliwy).

Zupę podajemy z grzankami.

Można zupę zmiksować. Wyciągnąć z niej ziarna i liści. Można dodać śmietankę lub łyżkę jogurtu naturalnego. Świetnie smakuje z podprażonymi ziarnami.