Strogonow

1a

Składniki:

1 kg wołowiny bez kości (najlepiej polędwicy) lub mięso wieprzowe (łopatka)

2 papryki czerwone

2 cebule

20 – 30 dkg pieczarek

4-5 ogórków konserwowych

3 łyżki smalcu

2 łyżki masła

1 litr rosołu

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka papryki w proszku

1 łyżka mąki

2 łyżki zielonej pietruszki

sól, pieprz, 5 ziaren ziela angielskiego

3 liście laurowe

ząbek czosnku

szczypta ostrej papryki

 

Sposób wykonania:

Mięso pokroić w słupki  lub grubszą kostkę. Obsmażyć porcjami na rozgrzanym smalcu. Wkładać do rondla. (Po wyciągnięciu mięsa z patelni, patelnię polać wrzątkiem i przelać do garnka gdzie mięso będzie się dusiło). Wlać rosół, dodać ząbek czosnku, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz . Dusić do miękkości. Woda ma zakrywać mięso. Cebulę drobno pokroić, pieczarki, ogórki w pasterki, paprykę w paseczki. Podsmażyć na maśle cebulę, pieczarki, paprykę. Ogórki dodać na końcu i podsmażyć jeszcze 5 min. Gdy mięso będzie miękkie dodać warzywa, koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku i przyprawy. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z zimną wodą. Zagotować gulasz. Podawać z natką pietruszki.

2a