Fasolka po bretońsku

fasolka 1

Składniki:

fasola Jaś ok 1/2 kg
boczek ok 25-30 dkg
kiełbasa zywyczajna 2 – 3 laski
cebula, jeden ząbek czosnku, liscie laurowe 2, ziele angielskie 4, koncentrat pomidorowy ok 4-6 łyżek,
papryka w proszku 1 łyżka, chilii, majeranek, sól, pieprz, tymianek, cząber, łyżka keczupu

 

 

Sposób przygotowania:

Fasolę zalać wodą na noc. Na drugi dzień zwiększy dwa razy objętość. Wypłukać,  zalać wodą i gotować do miękkości. Dodać ziele angielskie, liście laurowei i ząbek czosnku. Gdy fasola zmięknie dodać przysmażony boczek z cebulą i kiełbasą. Dodać przecier pomidorowy, paprykę w proszku i przyprawy. Gotować.

Można dodać zasmażkę. Zasmażka: 4 łyżki maki smażyć do zbrązowienia na patelnina wolnym ogniu. Gdy wystygnie mąka (ma być zimna) dodać zimną wodę i 1 lub 2 łyżki mleka i wymieszać do rozpuszczenia się mąki. Do wymieszanej mąki  dodać chochelkę gorącej fasoli i mieszać. Przelać do garnka z fasolą. Całość zagotowujemy kilkanaście minut.

Wychodzi ok 8 porcji.