Chłodnik z czerwonych buraczków

Składniki:

2 – 3 buraki
botwinka, liście z 4-5 buraczków
2 litry bulionu
2 liście laurowe
Ząbek czosnku
2 małe ogórki gruntowe
3 rzodkiewki
1 ząbek czosnku
400 g zsiadłego mleka
200 g jogurtu naturalnego
pęczek koperku
4-5 łyżek soku z buraków – można pominąć
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz

2 jajka ugotowane na twardo

Sposób wykonania:

Buraczki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone buraki dodać do bulionu i gotować do miękkości na małym ogniu. Dodać liście laurowe, sól, pieprz i cukier. Gdy będą robić się miękkie dodać pokrojone liście botwinki. Gotować około 10 minut. Do gotowego wywaru dodać sok z buraczków oraz sok z cytryny. Odstawić do wystygnięcia i schłodzić. Po schłodzeniu ogórki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach wraz z rzodkiewką. Ogórki, rzodkiewkę, pokrojony koperek i czosnek przeciśnięty przez praskę dodać do buraczków.
Tak gotowy barszcz zmieszać z bardzo zimnym mlekiem i jogurtem. Doprawić. Podawać z jajkiem lub młodymi ziemniakami.

Buraczki z botwinką można też zblenderować do gładkiej konsystencji. Jeśli wolimy gęściejsze zupy trzeba dodać więcej soku z buraków i więcej nabiału (może tu być zsiadłe mleko, kefir, maślanka lub jogurt).