Barszcz czerwony z fasolą

20150922_113651ss

Składniki:

5 buraczków

marchewka, pietruszka, kawałek pora i selera

2 ząbki czosnku

sól, pieprz, majeranek, cukier, łyżeczka octu (lub sok z cytryny lub kwasek cytrynowy), ziele angielskie, liście laurowe

fasola jaś

 

Sposób wykonania:

Fasolę namaczamy na noc w wodzie. Na następny dzień gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania solimy.

Buraczki i warzywa obieramy. Wkładamy do wody i gotujemy do miękkości. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gdy warzywa będą miękkie wyciągamy z wody. Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem, cukrem i octem. Zostawiamy na pół godziny bez gotowania. Barszcz uzyska ładny kolor.

Podajemy gorący z fasolą. Możemy zabielić śmietanką. Posypujemy koperkiem.

 

Do barszczu możemy dodawać własny zakwas, który proponuje zrobić: http://www.slodkoslonasylwia.pl/swieta/boze-narodzenie/zakwas-na-barszcz-czerwony/