Składniki:
5 buraczków
marchewka, pietruszka, kawałek pora i selera
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, majeranek, cukier, łyżeczka octu (lub sok z cytryny lub kwasek cytrynowy), ziele angielskie, liście laurowe
fasola jaś
Sposób wykonania:
Fasolę namaczamy na noc w wodzie. Na następny dzień gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania solimy.
Buraczki i warzywa obieramy. Wkładamy do wody i gotujemy do miękkości. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gdy warzywa będą miękkie wyciągamy z wody. Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem, cukrem i octem. Zostawiamy na pół godziny bez gotowania. Barszcz uzyska ładny kolor.
Podajemy gorący z fasolą. Możemy zabielić śmietanką. Posypujemy koperkiem.
Do barszczu możemy dodawać własny zakwas, który proponuje zrobić: http://www.slodkoslonasylwia.pl/swieta/boze-narodzenie/zakwas-na-barszcz-czerwony/