Zupa krem z kalafiora

IMG_20151215_112126ss1

Składniki:

mały kalafior

1 duży ziemniak

3 cm pora

bulion ok 2 szklanki  (ja gotuje bulion z marchewki, pora, selera, cebuli, pietruszki, ząbek czosnku, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, sól, lubczyk suszony)

grzanki (2 kromki ciemnego pieczywa pokroić w kosteczkę, skropić oliwą (1 łyżeczka), posolić, oprószyć ziołami prowansalskimi, upiec w piekarniku 200 stopni około 10 min można z termoobiegiem)

Sposób wykonania:

Na łyżce oliwy obsmażam pora pokrojonego w plastry, ziemniaki pokrojone w ćwiartki oraz różyczki kalafiora. Po kilku minutach warzywa przekładam do garnka i zalewam bulionem, jeśli warzywa nie zostały przykryte bulionem dodajemy wody. Dodajemy liścia laurowego i kilka ziaren ziela angielskiego. Gdy warzywa będą miękkie, blenderujemy je na gładka masę. Dodajemy płyn w którym się gotował. Ilość płynu zależy jaką konsystencję zupy lubimy. Zupę mocno doprawiamy. Możemy podawać z grzankami, prażonym słonecznikiem, natką pietruszki, groszkiem ptysiowym, kukurydzą z puszki itd.

20151215_112012ss