Zupa krem z kiszonych ogórków

Składniki:

1-2 marchewki

1 pietruszka

por

kawałeczek selera

3 ziemniaki

słoik ogórków kiszonych (1l) 4-6 ogórków

sól, pieprz

śmietana 30%

ziele angielskie 3

liść laurowy 2

ząbek czosnku

2 łyżki masła

 

Sposób wykonania:

Do 2 litrów wody dodać  ziele angielskie, liście  laurowe, obraną pietruszkę, seler, marchew, por, czosnek. Gotować. Doprawić solą, pieprzem. Gdy warzywa zaczną rozbić się miękkie (po pół godziny gotowaniu) dodać obrane ziemniaki. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć na 2 łyżkach masła kilkanaście minut. Dodać do zupy. Gotować około 15 minut.  Schłodzić lekko. Wyciągnąć ziela angielskie i liście laurowe. Zupę zblenderować. Doprawić.  Można podawać z odrobiną śmietanki.