Składniki:
1/4 selera
2 duże cebule
por (biała część)
2 pietruszki
3 ząbki czosnku
2-3 liście laurowe
sól,pieprz,kurkuma
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
do zupy można dodać domową Vegetę
Sposób wykonania:
Warzywa oczyścić, obrać, pokroić w kawałki (paski, talarki). Czosnek obrać. Na głębokiej patelni rozgrzać olej z masłem. Podsmażyć kilkanaście minut wszystkie warzywa. W garnku nastawić wodę około 2 litry. Podsmażone lekko warzywa wrzucić do gorącej wody. Dodać liście laurowe i doprawić. Gotować do miękkości warzyw. Wody jest potrzebna taka ilość by zakryła wszystkie warzywa. Dodać liście laurowe. Gdy warzywa będą miękkie, wyciągnąć liście laurowe i zupę zblenderować do uzyskania kremu.
Podawać z grzankami, świeżo zmielonym pieprzem oraz płatkami chilli.
Grzanki. Bułkę lub kromki chleba tostowego pokroić w drobną kostkę. Podsmażać na suchej patelni. Polać grzanki łyżka oliwy z oliwek i posypać szczyptą soli. Podpiekać do uzyskania chrupkich grzanek.
6-8 porcji