Zupa krem z białych warzyw

Składniki:

1/4 selera

2 duże cebule

por (biała część)

2 pietruszki

3 ząbki czosnku

2-3 liście laurowe

sól,pieprz,kurkuma

2 łyżki oleju

2 łyżki masła

do zupy można dodać domową Vegetę

 

Sposób wykonania:

Warzywa oczyścić, obrać, pokroić w kawałki (paski, talarki). Czosnek obrać. Na głębokiej patelni rozgrzać olej z masłem. Podsmażyć kilkanaście minut wszystkie warzywa.  W garnku nastawić wodę około 2 litry. Podsmażone lekko warzywa wrzucić do gorącej wody. Dodać liście laurowe i doprawić. Gotować do miękkości warzyw. Wody jest potrzebna taka ilość by zakryła wszystkie warzywa. Dodać liście laurowe. Gdy warzywa będą miękkie, wyciągnąć liście laurowe i zupę zblenderować do uzyskania kremu.

Podawać z grzankami, świeżo zmielonym pieprzem oraz płatkami chilli.

Grzanki. Bułkę lub kromki chleba tostowego pokroić w drobną kostkę. Podsmażać na suchej patelni. Polać grzanki łyżka oliwy z oliwek i posypać szczyptą soli. Podpiekać do uzyskania chrupkich grzanek.

6-8 porcji