Krem z pieczonej papryki i pomidorów

Składniki:
2 puszki pomidorów
2-3 papryki
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
½ szklanki wody
sól, pieprz, bazylia, ulubione zioła
łyżeczka papryki w proszku
ostra papryka do smaku
1 łyżka masła
1-2 łyżki oleju
2 szczypty cukru

Sposób wykonania:
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych. Poprzekrawać na trzy części. Paprykę wysmarować olejem i posolić. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim paprykę. Piec około 40 minut 180 stopni. Po tym czasie paprykę wyciągnąć i przełożyć do grubszego woreczka foliowego. Woreczek zamknąć i zostawić na około 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć paprykę z woreczka i ściągnąć skórkę. Gotowy miąższ z papryki odłożyć na bok. Masło rozpuścić na głębszej patelni, przesmażyć cebulę pokrojona w kostkę wraz z czosnkiem. Dodać pomidory z puszki, smażyć kilkanaście minut. Po tym czasie dodać miąższ paprykowy, przesmażyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, papryką ziołami.
Całość lekko przestudzić. Włożyć do blendera i utrzeć na krem. Podawać gorące z podpieczonymi pestkami słonecznika lub dyni, lub z grzankami. Można dodać śmietankę lub jogurt.