Krem z pieczarek

Składniki:

750 g pieczarek

1 duża cebula

ok 2 l bulionu warzywnego

pół szklanki śmietanki 30 %

2 łyżki masła

pieprz, pieprz biały, sól, kminek, natka pietruszki

Sposób wykonania:

Pieczarki oczyścić, obrać i pokroić w grubsze plastry. Kilka pieczarek odłożyć. Pokrojone pieczarki smażyć na maśle, do uzyskania złotej barwy. Cebulę pokroić w kostkę dodać do złocistych pieczarek i przesmażyć. Pieczarki z cebulą przełożyć do garnka. Zalać bulionem i dusić do miękkości. Doprawić pieprzem, solą. Zmiksować na gładki krem. Można również przecedzić przez sito. Doprawić śmietanką. Ponownie zagotować. Odłożone pieczarki pokroić w cienkie plasterki i smażyć na rumiano. Podawać jako dodatek do kremu. Zupę krem podawać z natką pietruszki i kminkiem.