Składniki:
750 g pieczarek
1 duża cebula
ok 2 l bulionu warzywnego
pół szklanki śmietanki 30 %
2 łyżki masła
pieprz, pieprz biały, sól, kminek, natka pietruszki
Sposób wykonania:
Pieczarki oczyścić, obrać i pokroić w grubsze plastry. Kilka pieczarek odłożyć. Pokrojone pieczarki smażyć na maśle, do uzyskania złotej barwy. Cebulę pokroić w kostkę dodać do złocistych pieczarek i przesmażyć. Pieczarki z cebulą przełożyć do garnka. Zalać bulionem i dusić do miękkości. Doprawić pieprzem, solą. Zmiksować na gładki krem. Można również przecedzić przez sito. Doprawić śmietanką. Ponownie zagotować. Odłożone pieczarki pokroić w cienkie plasterki i smażyć na rumiano. Podawać jako dodatek do kremu. Zupę krem podawać z natką pietruszki i kminkiem.