Krem z kukurydzy

Krem z kukurydzy

Składniki:

2-3 puszki kukurydzy
1 łyżka masła
około 1/3 szklanki mleka kokosowego (można nie używać mleka kokosowego)
1-2 ząbki czosnku
cebula
2 liście laurowe
Sól
Bulion warzywny
Pieprz
Chili
Kurkuma (1/3 łyżeczki)
Pistacje (garść)

Sposób wykonania:

Kukurydzę odsączyć. Podsmażyć na łyżce masła. Dodać ząbek lub dwa czosnku przeciśnięty przez praskę. Przelać kukurydzę do garnka. Zalać bulionem do przykrycia. Dodać obraną małą cebulę oraz 1/3 łyżeczki kurkumy i liście laurowe. Gotować pól godziny. Gdy ostygnie wyciągnąć cebule i liście laurowe. Zmiksować na krem. Dodać mleko kokosowe. Chili. Sol. Pieprz.
Posypałam płatkami chili, czarnym sezamem i orzeszkami ziemnymi. Bardzo dobrze smakuje z orzeszkami pistacjowymi. Porcja na ok 4-5 osób.