Babka na oleju

Składniki:

8 jajek

30 dkg mąki

35 dkg cukru

1 szklanka oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki kakao

 

Sposób wykonania:

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Po chwili dodajemy pojedynczo żółtka, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 3/4 części ciasta wylewamy do foremki wysmarowanej margaryną (można oprószyć bułką tartą – ale niekoniecznie). Do pozostałej części ciasta dodajemy 2 łyżeczki kakao i lekko mieszamy. Ciasto kakaowe wylewamy na ciasto białe środkiem i wzdłuż foremki. Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzoną babkę możemy posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

Składniki ciasta są na dwie keksówki lub dwie formy babki lub formę komin. Z połowy ciasta czyli jedna keksówka równa się ok 10-11 kawałków. Jeżeli dodamy więcej kakao bardziej opadnie nam na dno i będzie twardsze. Połowa porcji: Pieczemy do 40 min. 25-30 min (180 stopni). Ostatni czas ok 10 min (16-170 stopni). Sprawdzamy do suchego patyka.

Forma komin lub babka jest lepsza do pieczenia, babka nie opada.

Moją babę upiekły Kamila i Eliza. Dekoracja również w ich wykonaniu ;-).