Śledzie wielkanocne

Składniki:

 

6 filetów śledziowych (matiasy)

4 szalotki lub 2 małe cebule

ziarna pieprzu – łyżeczka

nasiona kolendry – 1 łyżeczka

4 ziarna ziela angielskiego

olej

ocet jabłkowy

 

Sposób wykonania:

Śledzie namoczyć w zimnej wodzie na około 8 godzin. Przyprawy utłuc w moździerzu, na niezbyt drobne kawałki. Cebulę pokroić w cieniutkie plasterki  . Wymoczone śledzie odcedzić. W słoiku układać: pokrojone śledzie, posypać przyprawami, polać około 2 łyżkami oleju, polać około 1 łyżką octu, przykryć plasterkami cebuli. I tak powtórzyć drugą lub jeszcze trzecią warstwę (w zależności od ilości porcji i  szerokości słoika). Słoik zakręcić i zostawić na 12 godzin w lodówce.