Oponki przepis nr 1 z 2018 roku

Składniki:

1/2 kg mąki tortowej

1/2 margaryny

1/2 kg sera białego

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 szklanki cukru

4 jaja

2 łyżki octu

1-2 litry oleju

 

 

Sposób wykonania:

Margarynę rozpuścić i ostudzić. Ser zmielić. jaja ubijać z cukrem około 5 minut. Wszystkie składniki połączyć w misie. Przełożyć na stolnicę, podsypywać mąką tak aby ciasto dało się rozwałkować. Rozwałkować na grubość około 1 cm lub więcej. Wycinać kółka szklanką. Środki wyciąć małym kieliszkiem. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć. Udekorować.

 

Lukier:

4 łyżki cukru pudru

sczyta kwasku cytrynowego

otarta skórka z pomarańczy lub mandarynki

Łyżka lub dwie gorącej wody

 

Kwasek, cukier puder, skórkę i gorącą wodę połączyć ze sobą. W razie nieodpowiedniej konsystencji dodać cukru lub wody. Polewać oponki i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.