Jajka nadziewane pastą brokułową

Składniki:

10 jajek
1 mały brokuł
½ czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
sól, pieprz

Dekoracyjnie: natka pietruszki, koperek, kukurydza

Sposób wykonania:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Każde jajko przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć ostrożnie. Żółtka przełożyć do miseczki, rozgnieść.
Brokuł podzielić na różyczki. Wodę zagotować z solą i łyżeczką cukru. Do wrzącej wody dodać brokuł. Gotować do miękkości pod przykryciem. Po ugotowaniu schłodzić w zimnej wodzie, odcedzić. Brokuł przełożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Na patelni rozgrzać olej z masłem, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić około 1 minutę. Odstawić do przestygnięcia.
Do żółtek dodać cebulę z czosnkiem, brokuł, majonez, jogurt. Można dodać drobno pokrojony szczypiorek. Dobrze doprawić solą i pieprzem.
Jajka nafaszerować brokułem. Udekorować i schłodzić.