Uszka wigilijne

uszka2ss

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki

1 jajo

2 łyżki roztopionego masła

3/4 szklanki dość ciepłej wody

sól – szczypta

 

Sposób wykonania ciasta:

Mąkę przesiać, wsypać do miski, zrobić wgłębienie, dodać jajko, szczyptę soli, masło roztopione i wyrabiać dodając wodę. Przełożyć na stolnicę (w razie potrzeby podsypywać mąką) wyrobić ciasto. Przełożyć do folii spożywczej i zostawić na minimum pół godziny.

Następnie ciasto rozwałkować na duży prostokąt cieniutko i wykrawać kwadraty o boku około 3-4 cm. Na każdy kwadrat nałożyć farsz i zlepiać po przekątnej, tak aby powstał trójkąt. Mocno skleić ze sobą dwa końce trójkąta i uformować kształt uszka.

 

Składniki farsz:

35 gram suszonych grzybów

1 mała cebulka

1 łyżka masła

 bułka tarta 1-2 łyżki

sól, pieprz

 

Sposób wykonania farszu:

Grzyby namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odsączyć na sicie. Drobniutko pokroić lub zemleć w maszynce lub poszatkować w blenderze (przystawka z nożykami). Cebulę drobniutko pokroić, zeszklić na maśle, dodać pokrojone grzybki. Przesmażyć 1 minutę. Dodać bułkę tartą ( tak aby farsz nie był rzadki). Mocno doprawić pieprzem.

Gotowe uszka wrzucać do osolonej, wrzącej wody. Gotować ok 3 min po wypłynięciu.

Uszka możemy też zamrozić. Wtedy uszka gotujemy 1 minutę po wypłynięciu i wykładamy na suchą ściereczkę, każdy osobno, żeby się nie skleiły. Gdy wystygną każde uszko smarujemy delikatnie olejem, rozkładamy w pudełeczku i mrozimy. Po wyciągnięciu z zamrażalnika wrzucić uszka na wrzącą wodę i gotować ok 2 min.