Śledzie świąteczne

Składniki:

6 lub więcej filetów śledziowych ala  Matias

Sos:

ok 10 suszonych śliwek

5 łyżek oleju

2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego

1,5 łyżki miodu

duża cebula

2 łyżki octu

pół łyżeczki cynamonu

pieprz

sól

płaska łyżka mielonej papryki

3 liście laurowe

 

Sposób wykonania:

Śledzie namoczyć w wodzie ok 30 minut. W tym czasie zmienić kilka razy wodę.

Sos:

Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju, aż się zarumieni. Dodać miód, za chwilę koncentrat. Podlać szklanką wody. Zagotować. Śliwki pokroić w cienkie paski. Dodać do cebuli wraz z liśćmi laurowymi. Wlać ocet. Dusić ok 15 min. W razie potrzeby podlać wodą. Przyprawić szczyptą soli, pieprzem, papryką i cynamonem. Odstawić do wystygnięcia.

Śledzie pokroić w paseczki lub małe kawałki. Wymieszać z sosem i schłodzić 12 godzin.