Ryba po grecku

20151224_131916ss

Składniki:

3 duże marchewki

2 pietruszki

por

połowa selera

3 cebule

1/2 szkl oleju

3-4 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka mielonej papryki

2 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

sok z połowy cytryny

cukier i sól do smaku

 

Sposób wykonania:

Jarzyny myjemy, obieramy. Marchewkę, selera i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule i pora drobniutko kroimy. Możemy również pokroić wszystkie warzywa w paseczki. Gotowe warzywa przekładamy do garnka z mocno rozgrzanym olejem. Dodajemy 3/4 szklanki wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę cukru i dwie szczypty soli. Dusimy na wolnym ogniu 15 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, 3 łyżki wody lub więcej i dusimy do 10 min. Przyprawiamy sokiem z cytryny oraz mieloną papryką. Dodajemy soli, cukru, pieprzu według uznania. Gorące warzywa podajemy z ciepłą rybą.

Rybę u mnie Miruna skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Rybę panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na mocno rozgrzanym ogniu ok 2 minuty z każdej strony.

20151224_131916ss