Placek makowo-serowy

20151223_101132ss

Składniki:

Ciasto:

10 dkg margaryny

10 dkg cukru

20 dkg mąki

2 jaja

1 płaska łyżka proszku do pieczenia

Mak:

30 dkg maku

15 dkg cukru

2 jaja

polowa olejku migdałowego

garść orzechów

Ser:

70-80 dkg sera białego

25 dkg cukru

12 dkg margaryny

6 jaj

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

garść rodzynek

 

Sposób wykonania:

Ciasto:

Margarynę utrzeć z cukrem, gdy masa będzie pulchna dodajemy po jednym jajku i ciągle ucieramy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy 190 stopni 10 min. Gdy ciasto urośnie i się zarumieni wyciągamy z piekarnika.

Mak:

Mak wcześniej parzymy. Wsypujemy mak do wrzątku i gotujemy ok 30-40 min na wolnym ogniu. Odcedzamy dobrze na sicie i mielimy 2-3 razy.

Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy zmielony mak oraz olejek migdałowy i orzechy pokrojone drobniutko.

Ser:

Ser mielimy trzy razy (możemy użyć również gotowego zmielonego sera). Białka oddzielamy od białek. Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku. Ucieramy nadal dodając ser oraz na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli i dodajemy do sera. Delikatnie mieszamy. Do sera możemy dodać rodzynki. Rodzynki sparzamy we wrzątku. Po odcedzeniu z wody lekko obtaczamy w mące i dodajemy do masy serowej.

Na upieczone wcześniej ciasto wykładamy mak, później ser. Pieczemy godzinę w 180 stopni. Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.

20151223_101141ss 20151223_101400ss

20151223_101351ss