Składniki:
Ciasto:
3 szkl mąki
3/4 szkl letniej wody
1 jajo
1 łyżeczka roztopionego masła (można dodać 2 łyżeczki)
szczypta soli
Farsz:
10 dkg kaszy gryczanej (jeden woreczek)
35 dkg pieczarek
1 mała cebula
masło, sól, pieprz
Sposób wykonania:
Ciasto:
Składniki zagniatamy. Ciasto wkładamy w folię spożywczą i odkładamy na ok pół godz. Po pół godziny ciasto staje się mięciutkie i elastyczne.
Farsz:
Kaszę gotujemy na sypko. Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulą obieramy i cieniutko kroimy w kosteczkę. Cebulę szklimy na maśle, dodajemy pieczarki. Smażymy do momentu aż pieczarki się zarumienią. Smażymy pod przykryciem (woda odparuje). Pieczarki mieszamy z kaszą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Farszem nadziewamy pierogi. Gotujemy w posolonym wrzątku ok 4 minuty.
Wychodzi ok. 30 sztuk pierogów. UWAGA!!! zamiast pieczarek możecie dodać ser biały (tak jak w ruskich), 10 dkg kaszy = 10 dkg sera białego.