Pierogi z kaszy gryczanej z pieczarkami

pk9ss

Składniki:

Ciasto:

3 szkl mąki
3/4 szkl letniej wody
1 jajo
1 łyżeczka roztopionego masła (można dodać 2 łyżeczki)
szczypta soli

Farsz:

10 dkg kaszy gryczanej (jeden woreczek)

35 dkg pieczarek

1 mała cebula

masło, sól, pieprz

 

Sposób wykonania:

Ciasto:

Składniki zagniatamy. Ciasto wkładamy w folię spożywczą i odkładamy na ok pół godz. Po pół godziny ciasto staje się mięciutkie i elastyczne.

Farsz:

Kaszę gotujemy na sypko. Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulą obieramy i cieniutko kroimy w kosteczkę. Cebulę szklimy na maśle, dodajemy pieczarki. Smażymy do momentu aż pieczarki się zarumienią. Smażymy pod przykryciem (woda odparuje). Pieczarki mieszamy z kaszą. Doprawiamy solą i pieprzem.

Farszem nadziewamy pierogi. Gotujemy w posolonym wrzątku ok 4 minuty.

Wychodzi ok. 30 sztuk pierogów. UWAGA!!! zamiast pieczarek możecie dodać ser biały (tak jak w ruskich), 10 dkg kaszy = 10 dkg sera białego.

kaszass