Pierogi z kapusty kiszonej z grzybami

Składniki:

Farsz:
½ kg kapusty kiszonej
garść grzybów suszonych – około 10 g
1 cebulka
sól, pieprz
masło

Ciasto:
3 szklanki mąki
¾ szklanki dość ciepłej wody
szczypta soli
jajko
3 łyżki roztopionego masła

Sposób wykonania:

Farsz:
Grzyby można namoczyć dzień wcześniej w zimniej wodzie. Jeżeli nie namoczymy grzybów nic nie szkodzi. Moczymy wtedy kilka godzin przed gotowanie.
Grzyby gotujemy w małej ilości wody, pod przykryciem. Gotujemy do miękkości. W razie wyparowania wody – dolewamy.,
Cebulkę pokroić w kostkę, zeszklić na 1-2 łyżkach masła.

Kapustę przełożyć do garnka, ugotować do miękkości – około 40 minut. Kapustę i grzyby odcedzić. Kapustę po ostygnięciu odcisnąć z nadmiaru wody.
Cebulę, grzyby i kapustę można drobno poszatkować, pokroić lub zmielić w maszynce do mięsa na grubych oczkach (ja tak robię). Doprawić, solą, pieprzem oraz szczyptą cukru.

Ciasto:
Składniki ciasta połączyć ze sobą. W razie potrzeby dosypywać mąką. Gdy ciasto będzie wyrobione, przełożyć do foli spożywczej na minimum pół godziny. Po tym czasie, rozwałkowywać ciasto, podsypywać mąką, wykrawać ze szklanki kołka.

Farsz nakładać na środek i zlepiać. Pierogi gotować w wrzątku z dodatkiem soli. Czas gotowania to około 3 minuty od wypłynięcia. Pierogi polać stopionym masłem.