Piernik z rodzynkami

piernik2ss

Składniki:

12,5 dkg margaryny

3 jaja

7,5 dkg cukru kryształu

5 dkg cukru kryształu na karmel

7,5 dkg miodu płynnego

20 dkg maki pszennej

1/4 szkl gęstej, kwaśnej śmietany

łyżeczka rumu

pół łyżeczki sody

pół łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 opakowania przyprawy do piernika

bakalie (u mnie rodzynki) namoczone wcześniej we wrzątku i odsączone

Sposób wykonania:

Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodając pozostałe składniki : żółtka, cukier, mąkę, śmietanę, miód, proszek i sodę, rum, przyprawę do pienika i karmel i bakalie. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do keksówki i piec ok 1 godzinę 180 stopni.  Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

Karmel: 5 dkg cukru roztopić na patelni, aż do uzyskania złotego koloru. Do ciepłego dodać 1/4 szkl wody i mieszać, aż grudki się rozpuszczą. Przelać gorący do masy na ciasto.