Składniki:
30 dag miodu
ok 1 kg mąki
2 jaja
2 żółtka
15 dag cukru kryształu
15 dag masła
10 dag smalcu
1 łyżeczka sody
1 przyprawa do piernika
1 łyżeczka kakao
Sposób wykonania:
Miód zagotować z przyprawą oraz kakao. Dodać gorący do mąki i wymieszać. Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Tłuszcz (smalec i masło) stopić i przestudzić.
Do przestygniętej mąki dodać ubite jaja z cukrem, sodę i całość dobrze wyrobić. Podsypać mąką (ok 1 łyżki). Ciasto przełożyć do miski i wlać stopiony chłodny tłuszcz. Tłuszcz wlewać partiami. Cały czas wyrabiać. Wyrabiać ciasto aż pochłonie cały tłuszcz. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki na noc. Na następny dzień wykrawać pierniczki. Piec ok 9-10 min 195-200 stopni. Jeśli zrobimy grubsze piec nieco dłużej.
Pierniczki przechowywać w zamkniętym naczyniu.
Ja pierniczki polewam roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą mleczną oraz lukrem.
Lukier: 10 dkg cukru pudru + 2 łyżki gorącej wody + szczypta kwasku cytrynowego. Cukier rozetrzeć z wodą i kwaskiem. Musi być gęsty, jeśli jest rzadki dodajemy cukier, jeśli jest gęsty dodajemy odrobinkę wody..