Pierniczki

 

Składniki:

30 dag miodu

ok 1 kg mąki

2 jaja

2 żółtka

15 dag cukru kryształu

9 dag masła

9 dag smalcu

9 dag margaryny

1 łyżeczka sody

1 przyprawa do piernika

 

Sposób wykonania:

Miód zagotować z przyprawą. Dodać gorący do mąki i wymieszać. Jaja ubić z cukrem. Tłuszcz (smalec, margaryna i masło) stopić i przestudzić.

Do przestygniętej mąki dodać ubite jaja z cukrem, sodę i całość dobrze wyrobić. Podsypać mąką (ok 1 łyżki). Ciasto ma być wyrobione i nie przyklejające się do rąk. Ciasto przełożyć do miski i wlać stopiony chłodny tłuszcz. Tłuszcz wlewać partiami. Cały czas wyrabiać. Wyrabiać ciasto aż pochłonie cały tłuszcz. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki na noc. Na następny dzień wykrawać pierniczki. Piec ok  9-10 min 195-200 stopni. Jeśli zrobimy grubsze piec nieco dłużej.

Pierniczki przechowywać w zamkniętym naczyniu.

Ja pierniczki polewam roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą mleczną, oraz lukrem.

Lukier: 10 dkg cukru pudru + 2 łyżki gorącej wody + szczypta kwasku cytrynowego. Cukier rozetrzeć z wodą i kwaskiem. Musi być gęsty, jeśli jest rzadki dodajemy cukier, jeśli jest gęsty  dodajemy odrobinkę wody wrzącej.

 

 

Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji.