Kulebiak

mix kulebiakss1

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

3 dag drożdży

2 żółtka

1/3 kostki masła

szczypta soli

szczypta gałki muszkatołowej

1/2 szklanki ciepłego mleka

FARSZ:

ok 700-800 g kiszonej kapusty

1 marchewka

duża cebula

łyżka oleju

2 jaja

sól, pieprz, kminek, masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Pokruszone drożdże rozprowadzić w łyżce ciepłego mleka z dodatkiem dużej szczypty cukru. Drożdże odstawić w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką.  Masło roztopić i ostudzić. Po kilkunastu minutach gdy drożdże wyrosną wszystkie składniki przełożyć do miski (malaksera). Wyrabiać malakserem bądź robotem 3 minuty. Ciasto ma być jednolite i gładkie. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i przykryć ściereczką.

FARSZ:

Kapustę kiszoną wypłukać w wodzie. Cebulę drobno pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać olej na patelni dodać marchewkę i cebulę, chwilę przesmażyć. Po kilku minutach dodać posiekaną kapustę. Przesmażyć kilkanaście minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać jajko, żółtko, kminek, sól i pieprz. Farsz powinien być lekko pikantny. Można dodać płaską łyżeczkę cukru.

Dwie keksówki lub wąskie naczynia żaroodporne wysmarować masłem. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na kształt prostokąta o długości wielkości blaszki. Farsz ułożyć na całości ciasta. Lekko zwinąć formując wałek. Brzegi ciasta zlepić i ponaciskać widelcem w ozdobny grzebień. Można odkroić kawałek ciasta i wykroić kształty które później można umieścić na wierzchu ciasta. Ciasto przełożyć do naczynia. Wierzch ciasta wysmarować białkiem, posypać kminkiem i szczyptą soli. Piec w piekarniku około 1 godzinę w temperaturze 165 stopni pół godziny i 175 stopni pół godziny.  Kulebiak można podać z czerwonym barszczem. Można podawać na zimno lub gorąco.