Barszczyk czerwony

20151225_125815ss

Składniki:

5-7 buraczków

marchewka, pietruszka, kawałek pora i selera

1 ząbek czosnku 9 opcjonalnie)

sól, pieprz, majeranek, cukier, łyżeczka octu (lub sok z cytryny lub kwasek cytrynowy), ziele angielskie, liście laurowe

Sposób wykonania:

Buraczki i warzywa obieramy. Wkładamy do wody i gotujemy do miękkości. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gdy warzywa będą miękkie wyciągamy z wody. Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem, cukrem i octem. Zostawiamy na pół godziny bez gotowania. Barszcz uzyska ładny kolor. Dodać zakwas buraczany około 1 szklanki. Barszcz doprawić.

Podajemy gorący z wigilijnymi uszkami. Możemy zabielić śmietanką.

 

Podaje przepis na zakwas z buraków:

Składniki:

1 kg czerwonych buraków
2 czosnki
kilka liści laurowych
garść ziaren pieprzu i ziela angielskiego
woda przegotowana, ostudzona
1 łyżka soli

Sposób wykonania:
Buraki oczyścić, obrać i cieniutko pokroić. Buraki poprzekładać do dużego słoika lub kilku mniejszych. Dodać czosnek,ziele, pieprz i kilka liści laurowych. Zalać buraki zimną wodą z dodatkiem soli. Buraki umieścić tak aby były przykryte wodą. Słoik zakręcić i odstawić w chłodne i ziemne miejsce. Po kilku tygodniach 2-3 można wykorzystać zakwas do barszczu wigilijnego.

Taki sok, zakwas polecam popijać codziennie po 1 łyżce.