Barszcz czerwony wigilijny z fasolą

Składniki:

5-7 buraczków
marchewka, pietruszka, kawałek pora i selera
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, majeranek, cukier, łyżeczka octu (lub sok z cytryny lub kwasek cytrynowy), ziele angielskie, liście laurowe

Sposób wykonania:
Buraczki i warzywa obieramy. Wkładamy do wody i gotujemy do miękkości. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gdy warzywa będą miękkie wyciągamy z wody. Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem, cukrem i octem. Zostawiamy na pół godziny bez gotowania. Barszcz uzyska ładny kolor. Dodać zakwas buraczany około 1-2 szklanki. Barszcz doprawić.
Podajemy gorący z wigilijnymi uszkami. Możemy zabielić śmietanką.

Zakwas na barszcz czerwony