Bajaderka – wafel z masą kakaową z dodatkami

Składniki:

3 jajka

1 szklanka cukru

1 i 1/2 kostki masła

2-3 łyżki kakao

łyżeczka spirytusu

1/2 kg śliwek suszonych, można również użyć śliwek wędzonych

15-20 dkg orzechów włoskich

łyżka rodzynek

kilka migdałów, orzechów ziemnych

herbatniki (mogą być kakaowe) – około 20 szt

wafel tortowy (2-4 blaty)

 

Sposób wykonania:

W garnku z pasującą miską zagotować trochę wody (1/4 lub 1/5 naczynia). Na garnku osadzić miskę, Do miski wlać jaja i cukier. Ubijać trzepaczką. Cały czas. Woda ma się lekko gotować. Czas ubijania wynosi ponad pół godziny.  Gdy jajka zaczną odchodzić od miski, zmniejszy się nam objętość i konsystencja będzie gęsta to koniec ubijania. Ostudzić.

1 i 1/2 kostki masła utrzeć na puch w misce. Dodawać po łyżce masy jajecznej, ciągle ucierając. Dodać kakao i spirytus. Ucierając.

Śliwki namoczyć około 5 min we wrzątku. Przecedzić. Pokroić. Orzechy, rodzynki, migdały pokroić. Herbatniki drobno rozkruszyć. Można w specjalnym robocie z blendera, lub w misce.

Śliwki, orzechy, bakalie i rozkruszone herbatniki dodawać do masy jajecznej kakaowej ciągle mieszając (można robotem). Gotową masę przełożyć na blat wafla tortowego. Przykryć drugim blatem i obciążyć. Można zrobić jeden grubszy wafel lub dwa cieńsze.