Surówka na ciepło do rybki

surówka ryba 2ss

Składniki:

2-3 marchewki

1 pietruszka

kawałek pora i selera

mała cebula

2 łyżki oleju

ok 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

łyżeczka mielonej papryki w proszku

ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, cukier

sok z cytryny do smaku

 

Sposób wykonania:

Marchewkę, pietruszkę, selera ścieramy na tarce. Cebulę i pora kroimy. Pokrojone warzywa wrzucamy do garnka na rozgrzany olej. Przesmażamy. Podlewamy ok pół szklanki wody. Dodajemy ziele, liść laurowy i dusimy około 10 min. Po 10 minutach doprawiamy: dodajemy koncentrat, paprykę mieloną, sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku. Dusimy bez pokrywki następne 10 min.  Jeżeli straciło wodę możemy podlać kilkoma łyżkami wody. Podajemy ciepłe. Najlepiej smakuje z usmażoną rybą. Również doskonała surówka na następny dzień .