Czerwona kapusta duszona

Składniki:

1/2 kapusty czerwonej

pół łyżeczki kminku mielonego

szczypta kolendry

2 liście laurowe

2-4 ziarna ziela angielskiego

pół łyżeczki majeranku

2 łyżeczki sosu sojowego

2 łyżeczki octu balsamicznego

1-2 łyżeczki cukru

2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

1 łyżka masła

pół łyżeczki soli

pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Kapustę obrać z wierzchnich liści, cienko poszatkować, przełożyć do garnka, wlać wrzącą wodę w ilości do przykrycia kapusty. Dodać przyprawy. Gotować do miękkości kapusty. Na końcu dodać dżem, masło i ocet. Poddusić. Doprawić do smaku.

 

Przepis pochodzi  z książki „TRUFLA same dobre rzeczy” Patrycja Dolecka. Troszkę zmodyfikowany przeze mnie.