Składniki:
1/2 kapusty czerwonej
pół łyżeczki kminku mielonego
szczypta kolendry
2 liście laurowe
2-4 ziarna ziela angielskiego
pół łyżeczki majeranku
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki octu balsamicznego
1-2 łyżeczki cukru
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
1 łyżka masła
pół łyżeczki soli
pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Kapustę obrać z wierzchnich liści, cienko poszatkować, przełożyć do garnka, wlać wrzącą wodę w ilości do przykrycia kapusty. Dodać przyprawy. Gotować do miękkości kapusty. Na końcu dodać dżem, masło i ocet. Poddusić. Doprawić do smaku.
Przepis pochodzi z książki „TRUFLA same dobre rzeczy” Patrycja Dolecka. Troszkę zmodyfikowany przeze mnie.