Sos pieczarkowy

Składniki:

500 g pieczarek

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżka masła

2 łyżki oleju

1/2 szklanka śmietany kremówki 18% lub 30%

1 łyżka ciemnego sosu sojowego

natka pietruszki

 

Sposób wykonania:

Pieczarki pokroić na większe plasterki plasterki lub pół plasterki. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek zetrzeć na prasce .Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, dodać czosnek oraz pieczarki, smażyć przez ok. 10 minut co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się  dobrze rumienić. Dodać sól, pieprz, sos sojowy. Podlać 1/2 szklanki wody dusić około 10-15 minut.  Wlać kremówkę, zagotować i odstawić z ognia. Posypać natką pietruszki.