Sałatka z melonem i serem pleśniowym

5

Składniki:

Sos:

4 łyżki oliwy bądź oleju z pestek winogron

2 łyżeczki miodu

3 łyżeczki czerwonego octu winnego

2 łyżeczki musztardy delikatesowej bądż francuskiej

szczypta soli i pieprzu

W skład sałatki wchodzi:

2 -4 garście sałaty masłowej
6 – 7 plastrów szynki szwarcwaldzkiej (szynkę kroimy przez poł po długości i zwijamy w ruloniki)
ser pleśniowy błekitny lub złoty lazur
1/2 melona
listki mięty
łyżka uprażonego sezamu

Sposób wykonania:

Sałatkę porwać na kawałki, ułożyć w naczyniu. Ser, melon i szynkę ukłożyć na sałacie. Sezam uprażyć na suchej patelni. Posypać listami świeżej mięty. Składniki sosu połączyć ze sobą. Doprawić dość dobrze solą i pieprzem. Sos można przygotować również bez musztardy. Można do sosu dodać łyżeczkę wody.

Tuż przed podaniem polać sałatkę sosem. Opruszyć sezamem.

Ja podałam sałatkę z plackami tortilli. Dwa placki pokroić na cztery części. Do środka dodać plasterki sera parmezan i przykryć plackiem. Przypiekać na patelni grillowej z obu stron.

3