2 łyżeczki musztardy delikatesowej bądż francuskiej
szczypta soli i pieprzu
W skład sałatki wchodzi:
2 -4 garście sałaty masłowej
6 – 7 plastrów szynki szwarcwaldzkiej (szynkę kroimy przez poł po długości i zwijamy w ruloniki)
ser pleśniowy błekitny lub złoty lazur
1/2 melona
listki mięty
łyżka uprażonego sezamu
Sposób wykonania:
Sałatkę porwać na kawałki, ułożyć w naczyniu. Ser, melon i szynkę ukłożyć na sałacie. Sezam uprażyć na suchej patelni. Posypać listami świeżej mięty. Składniki sosu połączyć ze sobą. Doprawić dość dobrze solą i pieprzem. Sos można przygotować również bez musztardy. Można do sosu dodać łyżeczkę wody.
Tuż przed podaniem polać sałatkę sosem. Opruszyć sezamem.
Ja podałam sałatkę z plackami tortilli. Dwa placki pokroić na cztery części. Do środka dodać plasterki sera parmezan i przykryć plackiem. Przypiekać na patelni grillowej z obu stron.