Sałatka z kurczakiem w sosie winno-balsamicznym

salatka doroty 1a

Składniki:

sałata lodowa

pomidory

filet z kurczaka  (2-3 pojedyncze)

Gotowanie filetów:  3 pojedyncze filety kroimy w grubsze paski. Zalewa:  1 szklanka octu balsamicznego,  2 szklanki wody,  3-4 ząbki czosnku, sól, pieprz. Gotujemy fileta w zalewie 30-40 min pod przykryciem, potem zostawiamy kurczaka w tej zalewie na noc.

Sos: na drugi dzień: 1 szklanka oliwy z oliwek,  trochę octu winnego i balsamicznego do smaku,  4-5 ząbków czosnku pokroić drobniutko lub przetrzeć przez praskę,  rozmaryn świeży (posiekać), posiekana natka pietruszki, pieprz i sól.

 

Sposób przygotowania:

Na drugi dzień fileta wyciągamy z zalewy i go kromy lub rozrywamy palcami. Wrzucamy go do rozmieszanego sosu. Mieszamy delikatnie. Na dno salaterki dajemy sałatę lodową, kurczaka, polewamy sosem z oliwy i na wierzch układamy pomidory pokrojone w ósemki lub w plasterki. Można na końcu skropić octem balsamicznym.

sałatka od dorroyss