Składniki:
sałata lodowa
pomidory
filet z kurczaka (2-3 pojedyncze)
Gotowanie filetów: 3 pojedyncze filety kroimy w grubsze paski. Zalewa: 1 szklanka octu balsamicznego, 2 szklanki wody, 3-4 ząbki czosnku, sól, pieprz. Gotujemy fileta w zalewie 30-40 min pod przykryciem, potem zostawiamy kurczaka w tej zalewie na noc.
Sos: na drugi dzień: 1 szklanka oliwy z oliwek, trochę octu winnego i balsamicznego do smaku, 4-5 ząbków czosnku pokroić drobniutko lub przetrzeć przez praskę, rozmaryn świeży (posiekać), posiekana natka pietruszki, pieprz i sól.
Sposób przygotowania:
Na drugi dzień fileta wyciągamy z zalewy i go kromy lub rozrywamy palcami. Wrzucamy go do rozmieszanego sosu. Mieszamy delikatnie. Na dno salaterki dajemy sałatę lodową, kurczaka, polewamy sosem z oliwy i na wierzch układamy pomidory pokrojone w ósemki lub w plasterki. Można na końcu skropić octem balsamicznym.