Sałatka z gruszką i serem pleśniowym

Składniki:

sałata  (mix sałat), rukola, lodowa – wedle uznania
pół gruszki ze skórką
5 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
ser pleśniowy Złocisty Lazur – ok 5 – 7 dkg na osobę
łyżeczka sezamu
chilli – pół szczypty lub w płatkach

sos:
2 łyżki oliwy

0,5 łyżeczki wody
1 łyżeczka octu winnego czerwonego

1 łyżeczka soku z cytryny
1  – 2 łyżeczki miodu
sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Sałatę poukładać na talerzu.  Sezam uprażyć na suchej gorącej patelni. Szynkę szwarcwaldzką pokroić na pół wzdłuż. Zakręcić w ruloniki. Na sałacie poukładać gruszkę pokrojoną w dowolny sposób, , ser pleśniowy, szynkę i sezam. Wszystko polać sosem, sosem balsamicznym i odrobinką chilli. Schłodzić kilkanaście minut w lodówce.

Sos zrobić do smaku. W razie potrzeby dodać troszkę więcej ze składników.

Składniki są podane dla jednej osoby. Sos balsamiczny jest kupny.