Składniki:
sałata (mix sałat), rukola, lodowa – wedle uznania
pół gruszki ze skórką
5 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
ser pleśniowy Złocisty Lazur – ok 5 – 7 dkg na osobę
łyżeczka sezamu
chilli – pół szczypty lub w płatkach
sos:
2 łyżki oliwy
0,5 łyżeczki wody
1 łyżeczka octu winnego czerwonego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 – 2 łyżeczki miodu
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Sałatę poukładać na talerzu. Sezam uprażyć na suchej gorącej patelni. Szynkę szwarcwaldzką pokroić na pół wzdłuż. Zakręcić w ruloniki. Na sałacie poukładać gruszkę pokrojoną w dowolny sposób, , ser pleśniowy, szynkę i sezam. Wszystko polać sosem, sosem balsamicznym i odrobinką chilli. Schłodzić kilkanaście minut w lodówce.
Sos zrobić do smaku. W razie potrzeby dodać troszkę więcej ze składników.
Składniki są podane dla jednej osoby. Sos balsamiczny jest kupny.