Sałatka Cezar

Składniki:
2 filety z kurczaka
sałata rzymska
parmezan
4 kromki chleba tostowego

Panierka do mięsa:
sól, pieprz, papryka w proszku, 1 łyżka masła roztopionego
1 2 jajka
bułka tarta
olej

Grzanki z chleba tostowego:
oliwa 2-3 łyżki
2 szczypty ziół prowansalskich
można posolić

Sos:
5 łyżek majonezu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy miodowej
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka sosu worcestershire
1 łyżka keczupu (opcjonalnie)
sól, pieprz

Sposób wykonania:
Mięso oczyścić. Przeciąć wzdłuż na pół. Zamarynować. Obtoczyć w jajku i bułce. Smażyć na oleju. Odsączyć. Wystudzić.
Chleb polać oliwą, posypać ziołami, można lekko posolić. Smażyć na suchej patelni do uzyskania grzanek.

Składniki sosu wymieszać ze sobą.

Na większym talerzu ułożyć sałatę połamaną lub pokrojoną, poukładać mięso z kurczaka pokrojone, zetrzeć parmezan – tyle ile lubimy, polać sosem, przed podaniem nałożyć grzanki.