Sałatka z selerem naciowym i orzechami

seler3

Składniki:

1 filet z kurczaka

łodygi selera naciowego (cały pęk) 6-8 łodyg

3/4 puszki kukurydzy

6 plastrów ananasa z puszki (możemy użyć ananasa świeżego) będzie mniej kaloryczny

3-4 łyżki orzechów włoskich

2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

1-2 łyżki masła

1 jogurt naturalny

zioła prowansalskie, słodka papryka, curry, sól, pieprz

 

Sposób wykonania:

Fileta kroimy w kosteczkę. Na petelni rozgrzewamy masło i wrzucamy  płaską łyżeczkę curry, papryki słodkiej, zioła prowansalskie, szczyptę soli i pieprzu. Dodajemy pokrojone mięso i smażymy krótko. Selera kroimy na plastry (trzeba po długości pousuwać tarde włoski), ananasa na kawałki. Kukurydzę odsączamy.  Orzechy lekko siekamy. W misce mieszamy odsączoną kukurydzę, kurczaka, seler i orzechy. Podajemy wymieszaną z jogurtem naturalnym, natką pietruszki. Możemy dodać łyżkę majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem, aby uzyskać wyrazisty smak.

seler4