Tatar w wołowiny

Składniki:

 

200 g mięsa wołowego (polędwica wołowa)1 mała cebula – szalotka

4 grzyby marynowane

1 ogórek kiszony

2 fileciki anchois

kilka kaparów lub jabłuszek kaparowych do ozdoby

2 żółtka

kiełki

2 łyżki ostrej musztardy

sól, pieprz

1-2 łyżeczki oliwy

 

Sposób wykonania:

Cebulę, grzyby, ogórki pokroić w bardzo drobną kostkę. Mięso dokładnie pokroić, siekać, dodać oliwę (mięso doprawić solą i pieprzem). Mięso podzielić na dwie części. Uformować. Na środku zdobić wgłębienie (najlepiej dnem kieliszka) – wbić żółtko. Dodatki ułożyć obok mięsa wraz z łyżką musztardy.

Podawać natychmiast z pieczywem.

Składniki na 2 porcje.