Rolmopsy

Składniki:

10 śledzi ala Matias

2-4 ogórki konserwowe

3 cebule małe

1 papryka marynowana

ZALEWA:

3/4 szklanki wody

1/3 szklanki octu winnego jabłkowego

1 łyżka octu spirytusowego]

4-5 łyżek oleju

2-3 łyżeczki cukru

1 łyżeczka pieprzu w ziarnach

4 liście laurowe

6 ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Śledzie wypłukać w wodzie. Odsączyć na ręczniku papierowym. Cebulę pokroić w piórka. Zalewa: wodę, ocet, olej, cukier i cebulę gotować około 8 minut. Cebulę odcedzić, wodę zachować. Do zalewy dodać ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Gotować około 5 min. Ostudzić. Ogórki pokroić w cieniutkie plasterki po długości. Paprykę w paseczki. Na płacie śledzia układać cebulę z zalewy, ogórka, paprykę. Zawinąć i przekłuć wykałaczką. Ułożyć w naczyniu, zalać wodą (zalewą). Ostawić na 12 godzin. Po tym czasie śledzie przełożyć na półmisek. Można polać zalewą.