Paszteciki krucho-drożdżowe

paszteciki1ss

Składniki:

25 dkg mąki

10 dkg margaryny

łyżka ciepłego mleka

1/2 kostki drożdży

łyżeczka cukru

2 jajka

3 łyżki śmietany

25 dkg ugotowanej włoszczyzny (marchewka, por, pietruszka, cebula)

25 dkg ugotowanego mięsa (wołowe, wieprzowe, drobiowe)

sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, biały pieprz

kminek lub ser żółty

 

Sposób wykonania:

Ugotowane mięso i warzywa mielimy przez maszynkę, wbijamy całe jajko, dodajemy przyprawy ( sól, pieprz, gałkę muszkatołową, tymianek, biały pieprz). Wszystko dobrze mieszamy. Jeżeli jest zbyt suche dodajemy troszkę wody.

Drożdże rozetrzeć z cukrem i łyżką ciepłego mleka. Odstawić. Mąkę przesiać przez sito, posiekać z margaryną. Dodać podrośnięte drożdże, żółtko, śmietanę, pół łyżeczki soli i zarobić jednolite ciasto.

Ciasto rozwałkować w duży prostokąt. Nadzienie nałożyć wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć rulon i pokroić w skośne kawałki. Paszteciki wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Smarujemy każdy pasztecik białkiem. Posypujemy kminkiem lub startym serem żółtym.

Pieczemy 25-30  minut w temperaturze 190 stopni.