Składniki:
kilka ziemniaków
1/2 kostki sera białego półtłustego
4-6 łyżek jogurtu naturalnego
10 małych pieczarek
sól, pieprz, koperek
przyprawy do ziemniaków ( sól, pieprz, olej, kolendra, papryka w proszku, kminek, majeranek, cząber)
Sposób wykonania:
Pieczarki oczyścić. Dusić na maśle klarowanym pod przykryciem. Dodać 1/4 szklanki wody. Dusić do zarumienienia się. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć. Nasmarować przyprawami. Zawinąć w folię stroną matową na zewnątrz. Ułożyć na blaszce. Piec 180-200 stopni około godzinę.
Ser rozetrzeć widelcem, dodać jogurt naturalny, koperek, sól i pieprz.
Gorące ziemniaki poprzekrawać na pół, dodać ser i gorące pieczarki.