Ziemniaki pieczone podawane z białym serem

Składniki:

kilka ziemniaków

1/2 kostki sera białego półtłustego

4-6 łyżek jogurtu naturalnego

10 małych pieczarek

sól, pieprz, koperek

przyprawy do ziemniaków ( sól, pieprz, olej, kolendra, papryka w proszku, kminek, majeranek, cząber)

 

Sposób wykonania:

Pieczarki oczyścić. Dusić na maśle klarowanym pod przykryciem. Dodać 1/4 szklanki wody. Dusić do zarumienienia się. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć. Nasmarować przyprawami. Zawinąć w folię stroną matową na zewnątrz.  Ułożyć na blaszce. Piec 180-200 stopni około godzinę.

Ser rozetrzeć widelcem, dodać jogurt naturalny, koperek, sól i pieprz.

 

Gorące ziemniaki poprzekrawać na pół, dodać ser i gorące pieczarki.