Tortilla zapiekana z kurczakiem i słodkim sosem chilli

Składniki:

 

4 szt placków tortilla

1 filet z kurczaka

4-8 łyżek słodkiego sosu chilli

2 łyżki keczupu

sól, pieprz, curry, słodka papryka mielona

1 łyżka oleju

sery dowolne (parmezan, żółty, mozzarella, tostowe)

 

 

Sposób wykonania:

 

Kurczaka pokroić w drobną kostkę. Na patelni podgrzać olej, wrzucić pokrojonego kurczaka, doprawić solą, pieprzem, curry i czerwoną papryką. Poddusić krótko około 7 minut. Przełożyć na talerz.

Ser żółty, parmezan,mozzarella zetrzeć na tarce. Sery można połączyć (około 3 łyżki na porcje).

Placek tortilli położyć na suchą patelnie (patelnie podgrzewać).

Placka tortilli posmarować łyżką keczupu, sosem słodkim chilli (dowolna ilość 1-2 łyżki). Nałożyć 1/2 porcji podsmażonego kurczaka.

Na gotowy farsz posypać mieszankę serów. Na brzegach można ułożyć więcej sera lub ser w plastrach tostowy (pokrojony w paseczki) w celu zlepienia się brzegów.

Na gotowy placek położyć drugi placek tortilli. Docisnąć. Podgrzewać. Przewrócić na drugą stronę. Zarumienić. Kroić jak na pizzę. Można jeść na zimno jak i na gorąco. Można podać z sosem czosnkowym.