Quesadilla

q3ss

Składniki:

Warzywa:

marchewka, pietruszka, ćwiartka selera obrana i pokrojona w cieniutkie plasterki

2 łyżki oliwy

3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę

sól, ostra papryka

Farsz:

300g mięsa mielonego z szynki

1 cebula czerwona pokrojona w kostkę

1/4 szklanki fasoli czerwonej z puszki

1/2 szklani przecieru pomidorowego

6 placków tortilli

1/2 szklanki startego sera żółtego

Sos:

3 łyżki listków bazylii

2 łyżki oliwy

sól

1/2 łyżeczki ostrej papryki

1 szklanka jogurtu greckiego

 

Sposób wykonania:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. marchew, seler, pietruszkę przełóż do naczynia do zapiekania. Skrop oliwą, dopraw czosnkiem, ostrą papryką i solą. Piecz 30 min.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, wsyp czerwoną cebulę. podsmaż ok 3 min. Dodaj mięso, smaż około 7 min, aż się zarumieni. Następnie wsyp fasolę, przemieszaj i zalej przecierem pomidorowym. dopraw ostrą papryką, solą i duś przez 5 -8 min na małym ogniu.

Zwiększ temperaturę piekarnika do 200 stopni. Na placki tortilli wyłóż nadzienie (mięso mielone, pieczone warzywa, ser). Przykryj drugim plackiem. Zapiekaj do 10 min. Po wyjęciu z piekarnika pokrój w trójkąty. Podawaj z jogurtem do namaczania i można z keczupem.

Sos: Jogurt, bazylię, oliwę, sól i paprykę wymieszaj ze sobą.