Składniki:
Warzywa:
marchewka, pietruszka, ćwiartka selera obrana i pokrojona w cieniutkie plasterki
2 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
sól, ostra papryka
Farsz:
300g mięsa mielonego z szynki
1 cebula czerwona pokrojona w kostkę
1/4 szklanki fasoli czerwonej z puszki
1/2 szklani przecieru pomidorowego
6 placków tortilli
1/2 szklanki startego sera żółtego
Sos:
3 łyżki listków bazylii
2 łyżki oliwy
sól
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 szklanka jogurtu greckiego
Sposób wykonania:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. marchew, seler, pietruszkę przełóż do naczynia do zapiekania. Skrop oliwą, dopraw czosnkiem, ostrą papryką i solą. Piecz 30 min.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, wsyp czerwoną cebulę. podsmaż ok 3 min. Dodaj mięso, smaż około 7 min, aż się zarumieni. Następnie wsyp fasolę, przemieszaj i zalej przecierem pomidorowym. dopraw ostrą papryką, solą i duś przez 5 -8 min na małym ogniu.
Zwiększ temperaturę piekarnika do 200 stopni. Na placki tortilli wyłóż nadzienie (mięso mielone, pieczone warzywa, ser). Przykryj drugim plackiem. Zapiekaj do 10 min. Po wyjęciu z piekarnika pokrój w trójkąty. Podawaj z jogurtem do namaczania i można z keczupem.
Sos: Jogurt, bazylię, oliwę, sól i paprykę wymieszaj ze sobą.