Omlet z zielonym groszkiem

Składniki:

3 jajka

3 łyżki mleka lub śmietanki 30% lub wody

szczypta soli

szczypta gałki muszkatołowej

łyżka masła

3-6 łyżek zielonego groszku z puszki (w zależności ile lubimy) + trochę wody z groszku

łyżeczka masła

szczypta cukru

pietruszka (nać) do dekoracji

Sposób wykonania:

Całe jajka połączyć z mlekiem, śmietanką bądź wodą. Wymieszać ze szczyptą soli i gałki muszkatołowej. Delikatnie i krótko ubić. Rozgrzać patelnię. Dodać łyżkę masła. Gdy masło się rozpuści, wylać jajka. W trakcie smażenia lekko potrząsać patelnią. Omlety smażymy krótko, aby wewnętrzna strona była miękka i pulchna. Gotowy omlet zsuwamy na talerz. Na połowę nakładamy nadzienie i przykrywamy. Ozdobić natką pietruszki.

Groszek wraz z łyżką lub więcej zalewy przełożyć do rondelka. Podgrzać. Odsączyć z wody. Przełożyć ponownie do rondelka, dodać szczyptę cukru i łyżeczkę masła. Lekko zasmażyć. Przełożyć jako nadzienie do omleta.

Omlety robimy w proporcji 1:1. 1 jajo 1 łyżka mleka. 3 jaja 3 łyżki mleka. Zależy od wielkości patelni.